Wanneer er een product ontworpen wordt, is dat meestal geschikt voor een bepaalde groep mensen. Maar hoe zit het als je voor één iemand ontwerpt? Dat is in dit project het geval. Maak kennis met Kiki. Ze is een 26-jarige vrouw die geboren is met een hersenbeschadiging, waardoor ze niet kan praten en geen gezichtsuitdrukking heeft. Wel is ze erg intelligent en krijgt alles mee wat er om haar heen gebeurt.

Ik hield mij bezig met de vraag: “Wat kan ik doen om Kiki’s levenskwaliteit te verbeteren?”

Emoties en hartritme

Door hartslag te meten zijn verschillende emoties te onderscheiden.

Er zijn verschillende ideeën de revue gepasseerd. Zo is er het concept om Kiki door middel van morsecode zinnen te laten maken. Meerdere designers waren op dit zelfde idee gekomen, dus er is al snel besloten van dit idee af te stappen om Kiki een zo divers mogelijk aanbod aan ideeën te kunnen aanbieden. 

Terwijl anderen een communicatiemiddel bedachten, werd er door mij iets anders ontworpen om Kiki’s levenskwaliteit te verbeteren, namelijk een wearable die via de hartslag Kiki’s emotie meet. Door een zeer nauwkeurige hartmeter is het namelijk mogelijk om verschillende emoties van elkaar te onderscheiden.

Hierdoor is het makkelijker voor een begeleider om Kiki beter te begrijpen. Tegelijkertijd geeft het Kiki een manier om zichzelf uit te drukken: ze kan voor het eerst laten zien hoe zij zich voelt. Daarnaast zouden de geregistreerde emoties gekoppeld kunnen worden aan Kiki’s agenda, zodat begeleiders beter kunnen inschatten welke activiteiten bijvoorbeeld leuk en welke juist stressvol zijn voor Kiki.

Kiki's emoties zouden aan een agenda gekoppeld kunnen worden. Dat zou er zo uit kunnen zien.

Eerste versie van Kiki's armband

De eerste versie van het concept maakte gebruik van kleuren om de emotie uit te drukken. Na een interview met een stakeholder is er de visie ontstaan dat we hier te maken hebben met een 25-jarige jonge vrouw, die misschien niet altijd wil dat iedereen haar emotie kan zien. Via kleuren is namelijk nog makkelijk te raden met welke emotie we te maken zouden kunnen hebben.

Daarom is er gekozen om de emoties cryptischer te maken door middel van een nieuw ontwerp. Daarnaast pasten wij het formaat van de armband aan, waardoor een begeleider makkelijk de armband zou kunnen bedekken met haar mouw.

Het aangepaste ontwerp van de emoties

Kiki wearable hartritme

Tweede versie van Kiki's armband

Kiki en de organisatie hebben dit concept uitgeroepen tot het meest out of the box concept, waarvan ze graag meer willen zien.

Door medische redenen was het na de conceptfase niet meer mogelijk voor Kiki om ons van feedback te voorzien, waardoor het project helaas na de conceptfase is afgebroken. 

Momenteel ben ik beschikbaar voor werk

Mocht mijn portfolio je nieuwsgierig hebben gemaakt, neem dan gerust eens contact op voor een (virtuele) kop koffie.

mail@manonwoensdregt.nl

LinkedIn